Vaishujaneblogger.com

Wednesday, 8 July 2020

An Interview Of A Cop.



(A5)( ii) You are the class representative and you have been asked by the Principal to conduct an interview of a cop. Frame 8-10 questions with the help of the following points,give introduction and conclusion.
* reason for joining the department
*special trainings
* developing the skill to identify and locate criminals
* dealing with criminals
*achievements and awards

Good morning Sir,
 Welcome to our college.It's our privilege to have an audience with you.Shall I start ,Sir?
1)How did you begin your journey as a cop?
2)Why did you join this department?
Or
 Why did you want to be a police?
3)Who motivated you for this ?
4) What qualification is required for becoming a police?
5)How were you selected for this post ?
6)What kind of trainings are given to the police?
7)How can you identify or locate the criminals?
8)Is there any specific skill needed for finding out the criminals?
9)How did you develop this skill?
10) I think it is a challenging job, what do you think?
11) What hardships did you face in your life?
12) Does your family support you?
13) How do you deal with the criminals?
14) Don't you find it difficult to tackle/handle the criminals?
15) Don't you think that this job increases mental stress?
16) How long does someone have to report the crime?
17) What are your working hours?
18) Tell me your reaction if someone offers you money( bribe) to ignore his/her crime?
19) How do the police help the community?
20)Do you think  that law and order is essential for maintaining the discipline in the society?
21) What are your responsibilities?
22) Did you get any award for your work?
23)Tell something about your achievements and awards.
24)To whom do you give credit of your big achievements?
25)Who is your idol?
26)Are you satisfied with your job?
27) What message would you give to the youngsters?
  Thank you very much Sir for spending your valuable time with us and for sharing your experiences with us.
Thank you so much.
πŸ™πŸ™πŸ™πŸ™

Tuesday, 16 June 2020

Speech On 'The World Environment Day.' 5th June.

Speech on the World Environment  Day,5thJune.

 Good morning to the excellencies, respected Principal, my colleagues and my dear students,we celebrate various days to commemorate the events and  some honourable personalities. Likewise,we also celebrate the World  Environment Day every year on 5th June .This day was established by the United Nations General Assembly in 1972.Two years later means in 1974 the first World Environment Day was held .
   Friends, we all are familiar with the word environment. What does environment mean?Yes, environment means the surroundings or conditions in which we ,human beings,animals ,birds and plants live.
    The term environment has been derived from a French word *Environia* means to surround. Environment consists of both biotic (human beings, animals ,birds, and plants means living and abiotic means non- living (soil,air,water,solar energy etc ).In short , environment is the surrounding in which we live.The world environment day is celebrated to promote the ways to improve the earth's environment and to solve the environmental issues.
    Today, we see the degradation of environment.Who is responsible for this degradation ?Of course, man is responsible for all these adverse changes in the environment.Man is a selfish animal and for the sake of his benefits, he cuts the trees. The cutting of trees affect  the rainfall.The rainfall affects  the availability of underground water as well as land water.It also affects  the growth of crops. Deforestation also affects  the existence of wild animals. Today ,we find that many species of animals and plants are extincted.It also affects  the temperature of the atmosphere.The layer of ozone gas  is  decreasing and  carbon dioxide and other gases are increasing. Concrete jungle is increasing  due to urbanization. Industrialization  and increasing vehicles cause  various sorts of pollutions.The problem like global warming is created.
   On seeing these adverse effect on environment, we should be aware of it and make the  others aware of it.As the responsible citizen, it is our duty to protect our earth.If you save earth,we will save our life .Our small acts can be helpful for the protection of Earth. Remember the seven
R s   i.e Refuse, Repair,Reuse,Recycle ,Reject,Renew and Resolve.Water and electricity are the  national wealth.So, it's our duty to save it.We should develop the concept of the 'Rain Water Harvesting' .We should switch off the unwanted electrical gadgets .We should go on foot where is the walkable distance and save fuel.There are  so many things which we can do for the protection of the environment. We should stop cutting of trees. The most important thing we get from trees is oxygen.We can not survive without it.So we should stop the cutting of trees and plant the trees.
At last I would say  'Save our environment,save our planet Earth. 
And Save Earth, Save Life.
'Protect our Earth today for our children tomorrow.'
If we  protect our environment,it will be the true celebration of the 'World Environment Day'.
And  don't celebrate  this day  only on 5thJune but it should be celebrated everyday by protecting the environment.
I hope you will do so.
Thank you.

Monday, 1 June 2020

Speech on 'Courtesy Is 'The Light Of Life.'

Courtesy is the light of life .

 A  very good morning to one and the  all.
Honourable  chairperson, respected  principal , respected teachers  and my dear friends.Today, our college has organised the elocution competition and topic of the speech is  'Courtesy is the light of life.'       
Do you know the  word courtesy? What does it mean? Yes, courtesy means  good manners and polite behaviour. It has a great importance in our daily life.A kind word is very little but it has  great impact in our life and sometimes the kind words such as please, thank you, sorry give us a better reward.Courtesy satisfies ourselves and gives pleasure to others.
    Can you tell the origin of this word (courtesy)? The word courtesy comes from old French which described the rules that the Nobels had to follow when they gathered in the  court(Diwan) especially in the presence of king.
       Courtesy isn't about knowing when to say 'please' and 'thank you'.These little words can easily be bandied(passed on) without  having much meanings.Kindness  enhances  our personality as well as affects your our character.And the most important thing is the character of a person. It is said that  if you lost your wealth , nothing is lost.If  you lost your health ,something is lost.But if you lost your character, everything is lost. Thus, character plays a very important role in our life.And our behaviour reflects our character.
     Why is courtesy the light of life? Because it throws the light on our personality.Our conduct is also one of the parts of our personality. If you are kind and your behaviour is polite, the people have a good impression of you. People like you because of your courtesy. Courtesy is expressed by us through  our words and deeds.We should use these golden words such as  excuse me, please,sorry,thank you, welcome etc. while talking  to others.We  should express our courtesy through our behaviour and conduct .e.g  respect of elders, love of youngers, taking care of neighbours,help the friends, class fellows, parents,sibilings and the poor and needy  whom we come across etc.
 Well, a good mannered person is  always acknowledged,appreciated and respected by people . Friends, courtesy is a profitable thing because when you show kind behaviour to others as a result ,others also respect you.The cult(system of religious    beliefs )of courtesy is governed by  the principle, 'give and take'   e.g if someone offers you a cup of tea or coffee,before you accept it you should say 'thank you.'If we respect others,they will also respect us.This is the 'give and take' principle.
     Courtesy also makes you happy and contented with life.If you help someone,it gives you joy of satisfaction because that person will be grateful to you forever .He will appreciate you  and  an  appreciation gives you joy. If you have courtesy,you will be happier and contented with life.
      Courtesy  costs nothing but pays a huge dividend is an apt maxim.A rude ,ill- mannnered  person is disliked by everyone.On the other hand  polite and good-mannered person is liked ,loved by everyone.The great essayist Francis Bacon says," A man without a sense of courtesy is an animal with human form." So as a human being we should follow the principles of courtesy because courtesy is the light of life.
 I hope you will follow  the principles of courtesy.
 Thank you.

Wednesday, 20 May 2020

An Audience with Mr.Tushar Chavan

https://juniorcollegeteacher.blogspot.com/2020/05/an-audience-with-mr-tushar-chavan-by.html?m=1

Wednesday, 13 May 2020

Grammatical Sentences from An Astrologer's Day

Do as directed.
1) Punctually at midday,he opened his bag and spread his professional equipment.(Make it simple sentence)
Ans: Opening his bag punctually at midday,he spread his professional equipment.
2Dr)He sat under the boughs of a spreading tamarind tree. (Frame a Wh question to get the underlined part as its answer)
Ans: Where did he sit?
3)He had left his village without any previous thought or plan.(Identify the tense, change it in  Simple future  tense)
1)Ans: Past perfect tense.
2) Ans:He will leave his village without any previous thought or plan.
4)If he had continued there  ,he would have carried the work of his forefathers.(Use 'Unless')
Ans: Unless he had continued there, he would not have carried the work of his  forefathers.
5)He could not rest  till he left it  behind a couple of hundred miles.(Use 'be able to')
Ans:He was not able to rest till he left it behind a couple of hundred miles.
 6)He questioned," Is there any woman in your family,may be even a distant relative who is not well disposed towards you?"( Change into indirect speech.)
Ans:He questioned /asked if there was any woman in his family, might be even a distant relative who was not well disposed towards him.
7)The nuts vendor blew out his flare and rose to go home.(Make it simple sentence)
Ans: Blowing out his flare,the nuts vendor rose to go home.
8)He looked up and saw a man standing before him.(Make it simple and complex sentences)
Simple: Looking up,he saw a man standing before him.
Complex: When he looked up,he saw a man standing before him.
Or
Complex: As  he looked up,he saw a man  standing before him.
9)He sensed a possible client and said,"You look careworn .It will do you good to sit down for a while and chat with me."(Change into indirect narration.)
Ans: He sensed a possible client and said that he looked careworn.  He added that it would do good  to sit down for a while and chat  with him.
10) If  I prove you are bluffing,you must return that anna to me with interest.(Rewrite by using 'Unless')
Ans: Unless I prove you are bluffing,you must not return that anna to me with interest.
11)"If you find my answers satisfactory,will you give me five rupees?" asked an astrologer.(Change into indirect speech.)
Ans: An astrologer asked if he found his answers satisfactory, whether he would  give  him five rupees.
Or An astrologer asked whether  he would give him  five rupees if he found his answers satisfactory.
12) I should have been dead if some passer -by had not chanced to peep into the well.(Remove 'If - not)
Ans:I should have been dead unless some passer-by had chanced to peep into the well.
Or
Unless some passer-by had chanced to peep into the well,I should have been dead.

Friday, 1 May 2020

Speech on 'Maharashtra Day'

Exuberant good morning to one and all.
Honourable chairperson,my colleagues and my dear students,today we have gathered here to celebrate Maharashtra Day. This day is commemorated the formation of the state of Maharashtra from the division of Bombay on 1st May 1960.
  Before the formation of the ustate ofMaharashtra,our state(,the state of Bombay) was then bilingual means Gujarati and Marathi,these two languages were spoken.Mr.Morarji Desai was then the Chief Minister of Bombay state who was against the formation of separate Marathi speaking state means Maharashtra state including Bombay.In the mid of 1950s, Sanyukta
Maharashtra Samiti  was formed and the regional movement known as   Sanyukta Maharashtra Andolan started agitation, demanding the seperate Marathi speaking state  including Bombay city on 6th Feb 1956.Similarly  in1956,the Mahagujrat movement started agitation for the creation of seperate Gujarat speaking  state Gujrat out of Bombay state.The movement of Sanyukta Maharashtra Samiti became aggressive under the leaderships of Shankarrao Deo,Cromade Shripad Dange and so on.All workers, schools, colleges ,banks and offices participated in the strike.There were curfew orders everywhere.During that period,10,000 satyagrahis were arrested and 106 people died in police firing  in various places of Maharashtra.106 people became martyrs  in the movement.
  At last the sacrifice of those people didn't go in vain.The president Dr.Rajendra Prasad decided  about  the formation of Maharashtra state .At last our then Prime Minister, Pt.Jawaharlal Nehru declared Maharashtra as a state of Marathi speaking along with Mumbai (Bomhay)at Shivaji Park, Mumbai on 1stMay 1960.In this way Maharashtra state was formed on 1st May 1960 and Mr.Yashvantrao Chavan became the first Chief Minister of Maharashtra.So we celebrate this day as  the Maharashtra Day every year.In the memory of 106 Martyrs, Hutatma Smarak was built at Flora Fountain in Mumbai. I pay my homage to  all the martyrs and give full stop to my speech.
Jay Hind !Jay Maharashtra!
πŸ™πŸ™

  1. Thank you.

Friday, 3 April 2020

Grammatical Sentences from HSC Board Papers.

Do as directed.

2018 Set A

1)He wanted to become --artist and live in - - Himalayas.(Fill in the blanks with the appropriate articles)
 Ans : He wanted to become an artist and live in the Himalayas.
2)She was able to talk ---the group----her experience.(Fill in the blanks with suitable prepositions.)
 Ans:He was able  to talk to the group about her experience.
3)"Why are you crying?" said the woman to a little boy.
" I want a balloon," he said.
(Change it into Indirect Speech)
   Ans :The woman asked the little boy why he was crying. Thereupon he replied that  he wanted a balloon. 
4)She took many breathtaking photographs of the earth.(Rewrite it using the Present Perfect Continuous tense.)
 Ans : She has been taking many breathtaking photographs.
5)He scattered her ashes over the Himalayas.(Rewrite it beginning with 'Her ashes----')
Ans: Her ashes were scattered over the Himalayas. 
6) Kalpana was extremely  proud of her birth -place and made every effort to bring it into limelight.(Rewrite it using 'not only - but also')
Ans: Kalpana was not only extremely proud of her birth - place but also made every effort to bring it into limelight.   
 7) Give antonyms.
 1) collected x scattered
  2) Forgot x remembered
8) Temporary problems could be  taken care of by market mechanism.(Rewrite the sentence beginning with 'Masket mechanism ----)
 Ans: Market mechanism could take care of temporary problems.
9)In the nineteenth  century, there were third- class carriages.(Frame a *Wh* question  to get the underlined part  as an answer.)
Ans:When were there third class carriages?
10)There would still be situations of temporary poverty.(Rewrite it using 'can')
Ans: There can  still be  situations of temporary poverty

Set B

11)She splattered Worli seaface with walls of sea spray.(Rewrite it using the simple present tense)
Ans:She splatters Worli seaface with walls of sea spray.
12) I never  found out their names though we took the train together.(Make it a compound sentence.)
Ans:We took the train together yet/but never found out their names.
13)I promise myself, someday I will return. (Rewrite it using the modal auxiliary 'must')
Ans: I promise myself, someday I must return.
14)Give the similar meanings of following words.
1) courageously-valiantly
2) attracted-seduced

  Set C

15)I rushed to the site.( Rewrite the sentence using 'used to')
Ans:I used to rush to the site.
16)The tree was being cut.(Rewrite it beginning with 'They--')
Ans:They were cutting the tree.
17)I look into all the nests and saw smashed eggs.(Rewrite the sentence using the word 'When')
Ans: When I looked into all the nests,I saw smashed eggs in two of them.
18)Give the meanings of --
1) neatly-carefully
2)stay for longer-linger 

 Set D

19)He looked at his mother and smiled.(Rewrite it as a simple sentence)
Ans: Looking at his mother,he smiled.
20)Her  family and their well -being were her highest priority.
Ans: No other priority for her was as high as her family and their well - being.
21)She was the centre of the home.(Make it a Rhetorical Question)
Ans: Wasn't she the centre of the home?
 February 2019
Set A
1)When  - earthquake strikes --- world trembles.(Fill.in the blanks with proper articles)r
Ans: When an earthquake strikes the world trembles.
2)I spent my holiday --some friends --a wooden house.(Fill in the blanks with suitable prepositions)
Ans: I spent my holiday with  some friends in a wooden house.
3)Radha said to the teacher ,"I feel very happy to help my mother at home."(Change it into Indirect Speech.)
Ans:Radha told the teacher that she felt very happy to help her mother at home.
 4)India and Maharashtra can progress only when there is oneness of interest.(Rewrite it using 'unless')
Ans:India and Maharashtra can not progress unless there is oneness of interest.
5)This state of Maharashtra will work for the betterment of the common people of Maharashtra.(Rewrite it using modal auxiliary showing 'obligation')
Ans:The state of Mahatma must/ has to/ought to work for the betterment of the common people of Maharashtra.
6)They have only one pair of wings.(Make it negative without changing its meaning.)
Ans:They do not have more than one pair of wings.
7)Insects have already adopted the tactic of disguise to escape from the clutches of their  predators.(Rewrite the sentence by using gerund form .)
Ans: Insects have already adopted the tactic of disguise for escaping from the  clutches of their predators.
8)The paddy is too ripe to be harvested.
(Remove 'too')
Ans:The paddy is so ripe that it can be harvested.
9)How beautiful the sight was!
( Make it assertive)
Ans: The sight was very beautiful.

 Set B

10)He had won  his laurels in athletic events.He had won the silver medal in a running race.(Use 'not only - but also')
Ans:He had won not only his laurels in athletic events but also the silver medal in a running race.
11)As soon as I saw the prizes ,I was stupefied.( Rewrite it using 'No sooner- than)
Ans: No sooner did I see the prizes than I
     was stupefied.

Set C

12)He had learnt enough Greek and Latin to read the classics in the original.(Rewrite using 'as well as')
Ans: He had learnt enough Greek as well as  Latin to read the classics in the original.
13)Doting parents often stunt the natural growth of their children through excessive adulation.(Rewrite the sentence changing it into passive voice.)
Ans:The natural growth of their children is often stunted by doting parents through excessive  adulation.

Set D

14) Seeing the hungry market,he placed local advertisement.(Change it into compound sentence.)
Ans: Dell saw the hungry market and placed local advertisement.

 18  February /2020 

Set A

15)She was serving as --- clerk in -- State Bank of India.(Use proper articles)
Ans: She was serving  as   a  clerk in the state bank of India.
16) Nashik city recorded 52.7 mm rain -- the four hours ---- 3.30 pm and 7.30 pm pn Friday.(Fill in the blanks with proper prepositions)
Ans: Nashik city recorded 52.7 mm rain  in the four hours during 3.30 pm and 7.30 pm on Friday.
17) Grandpa said to Meenu," I am going for a walk.Are you willing to come with me?"
(Change it into indirect speech)
Ans: Grandpa told Meenu that he was going for a walk and asked further if/whether she was willing to come with him.
18)The eagle was a problem child and was disciplined severely.(Make it a complex sentence.)
Ans :As the eagle was a problem child,he was disciplined severely.
Or The eagle who was a problem child ,was disciplined severely.
Or  The eagle was a problem child who was disciplined  severely.
Or The eagle was disciplined severely because he( it) was a problem child.
19)An abnormal eel could swim exceedingly well.(Rewrite the sentence using 'able to')
Ans: An abnormal eel was able to swim exceedingly well.
20) Potentially greater threats are posed by the infiltration of soil contamination.(Begin with--'The infiltration of soil contamination.....' and rewrite)
Ans:The infiltration of soil contamination poses potentially greater threats.
21)There is an entire spectrum of further  health effects.(Rewrite, using Present Perfect Tense)
Ans: There has been an entire spectrum of further health effects.

Set B 

22)They spotted juicy apples and plump mangoes hanging from the trees.
(Rewrite using 'not only - but also)
Ans:They spotted not only juicy apples but also plump mangoes hanging from  the trees.
23) Everyone gathered at the gate of the garden.(Frame a 'Wh' question to get underlined part as an answer)
Ans: Where did everyone gather?

Set C

24)I had never composed a significant phrase in all my life.(Rewrite as a rhetorical question)
Ans: Had I ever composed a significant phrase in all my life?
25)I could write a novel if I had time.
(Rewrite the sentence using 'Unless')
Ans: I could not write a novel unless I had time.
Set D
26) Seeing the hungry market ,Dell placed local advertisement offering his customized computers at 15 percent off retail price.
Ans: Dell saw the hungry market and placed local advertisements offering his customized computers at 15 percent off retail price.
27)If I didn't succeed,it would be back to university.(Rewrite using 'Unless')
Ans: Unless he succeeded,it would be back to university.



   

Speech on Teachers' Day 5th September.

Speech on Teachers' Day ,5th September.   Good morning to one and all and my greetings to all my respected teachers. Honourable chairpe...