Vaishujaneblogger.com

Monday, 1 June 2020

Speech on 'Courtesy Is 'The Light Of Life.'

Courtesy is the light of life .

 A  very good morning to one and the  all.
Honourable  chairperson, respected  principal , respected teachers  and my dear friends.Today, our college has organised the elocution competition and topic of the speech is  'Courtesy is the light of life.'       
Do you know the  word courtesy? What does it mean? Yes, courtesy means  good manners and polite behaviour. It has a great importance in our daily life.A kind word is very little but it has  great impact in our life and sometimes the kind words such as please, thank you, sorry give us a better reward.Courtesy satisfies ourselves and gives pleasure to others.
    Can you tell the origin of this word (courtesy)? The word courtesy comes from old French which described the rules that the Nobels had to follow when they gathered in the  court(Diwan) especially in the presence of king.
       Courtesy isn't about knowing when to say 'please' and 'thank you'.These little words can easily be bandied(passed on) without  having much meanings.Kindness  enhances  our personality as well as affects your our character.And the most important thing is the character of a person. It is said that  if you lost your wealth , nothing is lost.If  you lost your health ,something is lost.But if you lost your character, everything is lost. Thus, character plays a very important role in our life.And our behaviour reflects our character.
     Why is courtesy the light of life? Because it throws the light on our personality.Our conduct is also one of the parts of our personality. If you are kind and your behaviour is polite, the people have a good impression of you. People like you because of your courtesy. Courtesy is expressed by us through  our words and deeds.We should use these golden words such as  excuse me, please,sorry,thank you, welcome etc. while talking  to others.We  should express our courtesy through our behaviour and conduct .e.g  respect of elders, love of youngers, taking care of neighbours,help the friends, class fellows, parents,sibilings and the poor and needy  whom we come across etc.
 Well, a good mannered person is  always acknowledged,appreciated and respected by people . Friends, courtesy is a profitable thing because when you show kind behaviour to others as a result ,others also respect you.The cult(system of religious    beliefs )of courtesy is governed by  the principle, 'give and take'   e.g if someone offers you a cup of tea or coffee,before you accept it you should say 'thank you.'If we respect others,they will also respect us.This is the 'give and take' principle.
     Courtesy also makes you happy and contented with life.If you help someone,it gives you joy of satisfaction because that person will be grateful to you forever .He will appreciate you  and  an  appreciation gives you joy. If you have courtesy,you will be happier and contented with life.
      Courtesy  costs nothing but pays a huge dividend is an apt maxim.A rude ,ill- mannnered  person is disliked by everyone.On the other hand  polite and good-mannered person is liked ,loved by everyone.The great essayist Francis Bacon says," A man without a sense of courtesy is an animal with human form." So as a human being we should follow the principles of courtesy because courtesy is the light of life.
 I hope you will follow  the principles of courtesy.
 Thank you.

Wednesday, 20 May 2020

An Audience with Mr.Tushar Chavan

https://juniorcollegeteacher.blogspot.com/2020/05/an-audience-with-mr-tushar-chavan-by.html?m=1

Wednesday, 13 May 2020

Grammatical Sentences from An Astrologer's Day

Do as directed.
1) Punctually at midday,he opened his bag and spread his professional equipment.(Make it simple sentence)
Ans: Opening his bag punctually at midday,he spread his professional equipment.
2Dr)He sat under the boughs of a spreading tamarind tree. (Frame a Wh question to get the underlined part as its answer)
Ans: Where did he sit?
3)He had left his village without any previous thought or plan.(Identify the tense, change it in  Simple future  tense)
1)Ans: Past perfect tense.
2) Ans:He will leave his village without any previous thought or plan.
4)If he had continued there  ,he would have carried the work of his forefathers.(Use 'Unless')
Ans: Unless he had continued there, he would not have carried the work of his  forefathers.
5)He could not rest  till he left it  behind a couple of hundred miles.(Use 'be able to')
Ans:He was not able to rest till he left it behind a couple of hundred miles.
 6)He questioned," Is there any woman in your family,may be even a distant relative who is not well disposed towards you?"( Change into indirect speech.)
Ans:He questioned /asked if there was any woman in his family, might be even a distant relative who was not well disposed towards him.
7)The nuts vendor blew out his flare and rose to go home.(Make it simple sentence)
Ans: Blowing out his flare,the nuts vendor rose to go home.
8)He looked up and saw a man standing before him.(Make it simple and complex sentences)
Simple: Looking up,he saw a man standing before him.
Complex: When he looked up,he saw a man standing before him.
Or
Complex: As  he looked up,he saw a man  standing before him.
9)He sensed a possible client and said,"You look careworn .It will do you good to sit down for a while and chat with me."(Change into indirect narration.)
Ans: He sensed a possible client and said that he looked careworn.  He added that it would do good  to sit down for a while and chat  with him.
10) If  I prove you are bluffing,you must return that anna to me with interest.(Rewrite by using 'Unless')
Ans: Unless I prove you are bluffing,you must not return that anna to me with interest.
11)"If you find my answers satisfactory,will you give me five rupees?" asked an astrologer.(Change into indirect speech.)
Ans: An astrologer asked if he found his answers satisfactory, whether he would  give  him five rupees.
Or An astrologer asked whether  he would give him  five rupees if he found his answers satisfactory.
12) I should have been dead if some passer -by had not chanced to peep into the well.(Remove 'If - not)
Ans:I should have been dead unless some passer-by had chanced to peep into the well.
Or
Unless some passer-by had chanced to peep into the well,I should have been dead.

Friday, 1 May 2020

Speech on 'Maharashtra Day'

Exuberant good morning to one and all.
Honourable chairperson,my colleagues and my dear students,today we have gathered here to celebrate Maharashtra Day. This day is commemorated the formation of the state of Maharashtra from the division of Bombay on 1st May 1960.
  Before the formation of the ustate ofMaharashtra,our state(,the state of Bombay) was then bilingual means Gujarati and Marathi,these two languages were spoken.Mr.Morarji Desai was then the Chief Minister of Bombay state who was against the formation of separate Marathi speaking state means Maharashtra state including Bombay.In the mid of 1950s, Sanyukta
Maharashtra Samiti  was formed and the regional movement known as   Sanyukta Maharashtra Andolan started agitation, demanding the seperate Marathi speaking state  including Bombay city on 6th Feb 1956.Similarly  in1956,the Mahagujrat movement started agitation for the creation of seperate Gujarat speaking  state Gujrat out of Bombay state.The movement of Sanyukta Maharashtra Samiti became aggressive under the leaderships of Shankarrao Deo,Cromade Shripad Dange and so on.All workers, schools, colleges ,banks and offices participated in the strike.There were curfew orders everywhere.During that period,10,000 satyagrahis were arrested and 106 people died in police firing  in various places of Maharashtra.106 people became martyrs  in the movement.
  At last the sacrifice of those people didn't go in vain.The president Dr.Rajendra Prasad decided  about  the formation of Maharashtra state .At last our then Prime Minister, Pt.Jawaharlal Nehru declared Maharashtra as a state of Marathi speaking along with Mumbai (Bomhay)at Shivaji Park, Mumbai on 1stMay 1960.In this way Maharashtra state was formed on 1st May 1960 and Mr.Yashvantrao Chavan became the first Chief Minister of Maharashtra.So we celebrate this day as  the Maharashtra Day every year.In the memory of 106 Martyrs, Hutatma Smarak was built at Flora Fountain in Mumbai. I pay my homage to  all the martyrs and give full stop to my speech.
Jay Hind !Jay Maharashtra!
๐Ÿ™๐Ÿ™

  1. Thank you.

Friday, 3 April 2020

Grammatical Sentences from HSC Board Papers.

Do as directed.

2018 Set A

1)He wanted to become --artist and live in - - Himalayas.(Fill in the blanks with the appropriate articles)
 Ans : He wanted to become an artist and live in the Himalayas.
2)She was able to talk ---the group----her experience.(Fill in the blanks with suitable prepositions.)
 Ans:He was able  to talk to the group about her experience.
3)"Why are you crying?" said the woman to a little boy.
" I want a balloon," he said.
(Change it into Indirect Speech)
   Ans :The woman asked the little boy why he was crying. Thereupon he replied that  he wanted a balloon. 
4)She took many breathtaking photographs of the earth.(Rewrite it using the Present Perfect Continuous tense.)
 Ans : She has been taking many breathtaking photographs.
5)He scattered her ashes over the Himalayas.(Rewrite it beginning with 'Her ashes----')
Ans: Her ashes were scattered over the Himalayas. 
6) Kalpana was extremely  proud of her birth -place and made every effort to bring it into limelight.(Rewrite it using 'not only - but also')
Ans: Kalpana was not only extremely proud of her birth - place but also made every effort to bring it into limelight.   
 7) Give antonyms.
 1) collected x scattered
  2) Forgot x remembered
8) Temporary problems could be  taken care of by market mechanism.(Rewrite the sentence beginning with 'Masket mechanism ----)
 Ans: Market mechanism could take care of temporary problems.
9)In the nineteenth  century, there were third- class carriages.(Frame a *Wh* question  to get the underlined part  as an answer.)
Ans:When were there third class carriages?
10)There would still be situations of temporary poverty.(Rewrite it using 'can')
Ans: There can  still be  situations of temporary poverty

Set B

11)She splattered Worli seaface with walls of sea spray.(Rewrite it using the simple present tense)
Ans:She splatters Worli seaface with walls of sea spray.
12) I never  found out their names though we took the train together.(Make it a compound sentence.)
Ans:We took the train together yet/but never found out their names.
13)I promise myself, someday I will return. (Rewrite it using the modal auxiliary 'must')
Ans: I promise myself, someday I must return.
14)Give the similar meanings of following words.
1) courageously-valiantly
2) attracted-seduced

  Set C

15)I rushed to the site.( Rewrite the sentence using 'used to')
Ans:I used to rush to the site.
16)The tree was being cut.(Rewrite it beginning with 'They--')
Ans:They were cutting the tree.
17)I look into all the nests and saw smashed eggs.(Rewrite the sentence using the word 'When')
Ans: When I looked into all the nests,I saw smashed eggs in two of them.
18)Give the meanings of --
1) neatly-carefully
2)stay for longer-linger 

 Set D

19)He looked at his mother and smiled.(Rewrite it as a simple sentence)
Ans: Looking at his mother,he smiled.
20)Her  family and their well -being were her highest priority.
Ans: No other priority for her was as high as her family and their well - being.
21)She was the centre of the home.(Make it a Rhetorical Question)
Ans: Wasn't she the centre of the home?
 February 2019
Set A
1)When  - earthquake strikes --- world trembles.(Fill.in the blanks with proper articles)r
Ans: When an earthquake strikes the world trembles.
2)I spent my holiday --some friends --a wooden house.(Fill in the blanks with suitable prepositions)
Ans: I spent my holiday with  some friends in a wooden house.
3)Radha said to the teacher ,"I feel very happy to help my mother at home."(Change it into Indirect Speech.)
Ans:Radha told the teacher that she felt very happy to help her mother at home.
 4)India and Maharashtra can progress only when there is oneness of interest.(Rewrite it using 'unless')
Ans:India and Maharashtra can not progress unless there is oneness of interest.
5)This state of Maharashtra will work for the betterment of the common people of Maharashtra.(Rewrite it using modal auxiliary showing 'obligation')
Ans:The state of Mahatma must/ has to/ought to work for the betterment of the common people of Maharashtra.
6)They have only one pair of wings.(Make it negative without changing its meaning.)
Ans:They do not have more than one pair of wings.
7)Insects have already adopted the tactic of disguise to escape from the clutches of their  predators.(Rewrite the sentence by using gerund form .)
Ans: Insects have already adopted the tactic of disguise for escaping from the  clutches of their predators.
8)The paddy is too ripe to be harvested.
(Remove 'too')
Ans:The paddy is so ripe that it can be harvested.
9)How beautiful the sight was!
( Make it assertive)
Ans: The sight was very beautiful.

 Set B

10)He had won  his laurels in athletic events.He had won the silver medal in a running race.(Use 'not only - but also')
Ans:He had won not only his laurels in athletic events but also the silver medal in a running race.
11)As soon as I saw the prizes ,I was stupefied.( Rewrite it using 'No sooner- than)
Ans: No sooner did I see the prizes than I
     was stupefied.

Set C

12)He had learnt enough Greek and Latin to read the classics in the original.(Rewrite using 'as well as')
Ans: He had learnt enough Greek as well as  Latin to read the classics in the original.
13)Doting parents often stunt the natural growth of their children through excessive adulation.(Rewrite the sentence changing it into passive voice.)
Ans:The natural growth of their children is often stunted by doting parents through excessive  adulation.

Set D

14) Seeing the hungry market,he placed local advertisement.(Change it into compound sentence.)
Ans: Dell saw the hungry market and placed local advertisement.

 18  February /2020 

Set A

15)She was serving as --- clerk in -- State Bank of India.(Use proper articles)
Ans: She was serving  as   a  clerk in the state bank of India.
16) Nashik city recorded 52.7 mm rain -- the four hours ---- 3.30 pm and 7.30 pm pn Friday.(Fill in the blanks with proper prepositions)
Ans: Nashik city recorded 52.7 mm rain  in the four hours during 3.30 pm and 7.30 pm on Friday.
17) Grandpa said to Meenu," I am going for a walk.Are you willing to come with me?"
(Change it into indirect speech)
Ans: Grandpa told Meenu that he was going for a walk and asked further if/whether she was willing to come with him.
18)The eagle was a problem child and was disciplined severely.(Make it a complex sentence.)
Ans :As the eagle was a problem child,he was disciplined severely.
Or The eagle who was a problem child ,was disciplined severely.
Or  The eagle was a problem child who was disciplined  severely.
Or The eagle was disciplined severely because he( it) was a problem child.
19)An abnormal eel could swim exceedingly well.(Rewrite the sentence using 'able to')
Ans: An abnormal eel was able to swim exceedingly well.
20) Potentially greater threats are posed by the infiltration of soil contamination.(Begin with--'The infiltration of soil contamination.....' and rewrite)
Ans:The infiltration of soil contamination poses potentially greater threats.
21)There is an entire spectrum of further  health effects.(Rewrite, using Present Perfect Tense)
Ans: There has been an entire spectrum of further health effects.

Set B 

22)They spotted juicy apples and plump mangoes hanging from the trees.
(Rewrite using 'not only - but also)
Ans:They spotted not only juicy apples but also plump mangoes hanging from  the trees.
23) Everyone gathered at the gate of the garden.(Frame a 'Wh' question to get underlined part as an answer)
Ans: Where did everyone gather?

Set C

24)I had never composed a significant phrase in all my life.(Rewrite as a rhetorical question)
Ans: Had I ever composed a significant phrase in all my life?
25)I could write a novel if I had time.
(Rewrite the sentence using 'Unless')
Ans: I could not write a novel unless I had time.
Set D
26) Seeing the hungry market ,Dell placed local advertisement offering his customized computers at 15 percent off retail price.
Ans: Dell saw the hungry market and placed local advertisements offering his customized computers at 15 percent off retail price.
27)If I didn't succeed,it would be back to university.(Rewrite using 'Unless')
Ans: Unless he succeeded,it would be back to university.



   

Saturday, 28 March 2020

Interview Questions for Dietitian

Good morning Sir/ madam.
Welcome to our studio.May I start ?
1) How do you  feel after getting success in your career?
2)How did you come into this field?
3)Who inspired you?
4) Which challenges did you face in your academic life?
5)Do you think that  it is easy course?
6)Have you chosen this career on your own or someone suggested you?
7)Do you think that today's  life style has been changed ?
8)Does the changing life style affect on the diet?
9) Nowadays, people prefer junk food to nutritious/healthy food. What do you think regarding the diet patterns if one wants to be healthy?
10)How did you begin the treatment process with your patients?
11)What was your most rewarding treatment experience?
12)How do you handle a difficult patient with a serious health condition?
13)Have you ever given lectures about nutrition?
14)Do you think that today people are becoming health conscious?
15)Do you think that proper nutritious diet and regular exercise are essential for good  health?
16)What are the main duties of a dietitian?/What is the role of a dietitian?
17)Do you think that an individual's diet is a great factor in a immune system?
18)Is it good to avoid fats for weight loss?
19)List out some of the dietary minerals included in our daily intake.
20)Do you think that dietary supplements can be harmful to an individual?
21)Do you think that diet plays the vital role in human health?
22) Mentioned what is the balance diet of an adult should be comprised of on a single day?
23) Today, the youngsters are becoming drugs addicted,do you think that any kind of addiction also affects on diet?
24)Do you think that yoga or other exercises are as important as diet ,as far the health is concerned?
25)Do you believe in' Sound mind is in sound body'?
26) Which diet pattern should be followed by the old people ?
27)Are you satisfied in your profession?
28) Which message would you like to give in general regarding health?
 Thank you very much for spending your valuable time with us.

Speech on The World Students' Day.(15 th October)

Very good morning to one and all. Honourable President/chairperson, respected guests ,my colleagues and my dear students.Today ,we have gathered here to celebrate the World Students' Day.It is celebrated in honour of our former president Late  Dr.A.P.J.Abdul Kalam . In the year  2010, the United  Nations  declared the 15th October  as The World Students' Day on his 79th birthday. The day is commemorated on the birth anniversary of Abdul Kalam because he was a dedicated teacher and an aerospace scientist.He is called  the missile  man .
    On this occasion,I request everyone to take an oath to follow the ways given by Dr. A.P.J. Abdul Kalam.This is the real tribute to him.It is our duty to complete his dream.He was a humble man who believed  youths to be one of modern India's greatest strengths .He has won the hearts of millions of children and grown ups.
    Being the students,you have to face many challenges in your learning. But keep in your mind that there are ways to overcome the obstacles. Follow some ways to overcome the challenges and hit your target. Some tips are there to shape you and a lesson for you to improve yourselves.
1) Manage your time well.
It means balancing your time well can be a big help in doing your school work.You should understand the value of time because time and tide wait for none .So,you should utilize your time properly.

2) Choose your friends wisely.
Some friends cause the distractions in the way of your learning.So choose friends wisely so that they may help you to vent out  your problems.Keep yourselves away from the bad company.
3) Have a positive  attitude.
Life can be really hard but there is always a light at the end of the tunnel.So be positive.
4) Prepare yourselves.
Prepare yourselves to do your school work .Organize your schedule and have a to do list of school work.It helps to save your precious time.Give importance to time because Time is money.
5)  Use of Mobile.
 Friends, today ,the most remarkable distraction in learning is mobile. We spend  most of our valuable time on the mobile.So you should use it for good cause and purpose.Avoid unnecessary use of mobile.
  While learning ,you may come across many challenges and difficulties but don't be nervous.Dr.A.P.J .Abdul Kalam's life itself is the true inspiration to all.As a son of the  fisherman,he was born and brought up in very adverse circumstances.But by overcoming all the difficulties ,he became an aerospace scientist and also became  the 11th president of India from 2002 to 2007.
 His thoughts also motivate us.He says," Don't  take rest after your first victory because if you fail in the second,more lips are waiting to say that your first victory was just luck." He also says,"All birds find shelter during the rain but Eagle avoids rain by flying above the clouds.,"
 So if you want to be successful in your lives,you should keep Dr.Kalam as a role model before you and also follow his ways. Read his autobiography named Wings Of Fire and  keep his thoughts in your mind.
You should also serve our motherland as per your wishes  and capabilities.To serve the motherland means not only to become the soldiers and fight at the
borders but also  serve the mother India by doing the work which will be beneficial for the nation. Whatever work you have to do, do it honestly because Honesty is the  best  policy.As the students, You should study honestly and being the teachers we should also teach sincerely.Dr. Kalam dreamt that India would be the Superpower by the year 2020. Now the time has come to fulfill his dream. You today's youths are tomorrow's citizens and also the pillars of the nation. So, be the good citizens and serve the motherland .This will be the true tribute to Dr.Kalam. I also pay my homage to Dr.A.P.J.Abdul Kalam  and conclude my speech.
Thank you.๐Ÿ™๐Ÿ™

,Vaishali 21@gmail..com

Speech on Teachers' Day 5th September.

Speech on Teachers' Day ,5th September.   Good morning to one and all and my greetings to all my respected teachers. Honourable chairpe...